29 Haziran 2015 Pazartesi

RENKLERİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Hayatımızdaki her detayı canlandıran,farklılık katan renklerin, insanlar üzerinde psikolojik etkileri olduğunu biliyor muydunuz?

Siyah Rengin Psikolojik Etkisi
SİYAH,otorite,gücü ve sonu temsil ediyor.Bu yüzden filmlerde gördüğümüz kötü adamlar siyah giyerler.Siyah teslimiyeti de sembolize eder.Ve bu yüzden rahipler,Tanrıya teslimiyetlerini göstermek için siyah giyerler.Siyah bizde ve Batı'da matemi simgelerken Japonya'da mutluluğu simgeler.Aynı zamanda konsantrasyonu en çok sağlayan renktir.Einstein'ın konsantre olabilmek için perdeleri siyah,gün ışığı olmayan bir odaya girip,bu şekilde düşündüğü söylenir.


Kırmızı Rengin Psikolojik Etkisi
KIRMIZI,duygusal olarak en yoğun renk olan kırmızı,kalp atışlarımızı hızlandırır. Bir ortamda en çok dikkat çeken renktir.Bu yüzden kırmızı giyen kişiler ağır ve iddialı görünürler.Kırmızı aynı zamanda iştah açar.Bu nedenle dünyadaki ünlü gıda firmalarının hepsinin logosu kırmızıdır.Coca Cola,Pizza Hut,McDonald's,Ülker gibi...Peki boğalar neden kırmızı renge saldırıyor?Cevabı ilginç;maymunlar dışında hayvanların hemen hemen hepsi siyah beyaz görmektedir.Yani boğalar da renk körüdür.Kırmızıya değil,kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırırlar

BEYAZ,saflığı,temizliği ve başlangıcı temsil eder.İnsanların karşısına beyaz giysilerle çıkarsanız, onlarda saf ve dürüst olduğunuz izlenimini uyandırırsınız.Bu yüzden sağlık çalışanları ve gelinler beyaz giyerler.


Mavi Rengin Psikolojik Etkileri
MAVİ,duygusal olarak, kırmızının tersi bir etki yaratarak insanı dinlendirir huzur verir.Aynı zamanda mavi sadakati ve güvenilirliği simgeler.Mavinin tonu ne kadar koyu olursa, etkisi de o kadar artar.Freud,maviyi sakin diye tanımlar Fabber Birren ise tansiyonu düşürdüğünü söyler.Araplar ise mavinin kan akışını yavaşlattığına  inanırlar.Bu yüzden de nazar boncukları mavidir.Mavinin sakinleştirici etkisi sebebiyle,Batı'da intiharları azaltmak için köprü korkulukları maviye boyanır.


 Sarı Rengin Psikolojik Etkileri
SARI,genellikle mutlu olduklarına inananların rengidir.Fakat psikolojik araştırmalar, insanların sarı odalarda daha çabuk sinirlendiğini söylüyor.Aynı zamanda geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesidir. Bu nedenle taksiler sarıdır ve dünyada hiçbir banka ambleminde sarı rengi kullanmaz.Türkiye'de tek kullanan banka ise Vakıfbank'tır.


Yeşil Rengin Psikolojik Etkisi
YEŞİL,gözün en kolay bakabildiği renk olması sebebiyle,dinlenme odalarında ve hastanelerde açık yeşil kullanmaya dikkat edilir. Yeşil alanlarda, insanların daha az mide ağrısı çektikleri tespit edilmiştir Yeşil aynı zamanda güven verir.Bu nedenle bankaların logolarında en çok kullandığı iki renkten biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder